
Shija e një gin & tonic mund të ndikohet nga ndryshimet e klimës, kanë zbuluar shkencëtarët! Modelet e paqëndrueshme të motit, të cilat janë bërë më të zakonshme për shkak të krizës klimatike, mund të ndryshojnë shijen e dëllinjës, përbërësi kryesor që i jep gin-it shijen e veçantë.
Shkencëtarët nga Qendra Ndërkombëtare për Birrën dhe Distilimin në universitetin “Heriot-Watt” (ICBD) kanë zbuluar se ndryshimet klimatike mund të jenë duke ndikuar në përbërësit e shijes së bimës.
Dëllinja ka “territorin” e saj rajonal, ashtu si vera, në varësi të reshjeve dhe ekspozimit në diell, sipas rezultateve të publikuara në “Journal of the Institute of Brewing”.
Matthew Pauley, asistent profesor në ICBD, tha: “Një vit me korrje të lagësht mund të tkurrë përbërësit e paqëndrueshëm të dëllinjës me rreth 12%, krahasuar me një vit ku nuk ka shumë reshje. Kjo ka ndikim të drejtpërdrejtë në karakteristikat shqisore që i japin gin-it shijen që ka.”
Shkencëtarët distiluan tipologji dëllinje nga rajone të ndryshme në Europë, përfshirë Shqipërinë, Bosnjën, Maqedoninë, Malin e Zi, Serbinë, Kosovën dhe Italinë.
Ata analizuan pijen përfundimtare, përmes kromatografisë së gazit për të matur edhe nivelet e përbërësve kryesorë të shijes dhe më tej, zbuluan se nga çdo rajon, dëllinja kishte profile kimike të dallueshme. Si rrjedhojë e këtyre ndryshimeve, ndikonin edhe në notat drurore, rrëshinore, agrumore dhe florale të gin-it.
Pra, të gjitha ndryshimet me të cilat ne do të përballemi, mund të na bëjnë edhe të mos porosisim (ose të porosisim edhe më shumë) gin & tonic! Cheers dhe mbroni planetin!